Έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) έλαβε το

Έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) έλαβε το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ για την περίοδο 2024-2033, το οποίο περιλαμβάνει 71 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,37 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρει ο ΔΕΣΦΑ, οι επενδύσεις που περιλαμβάνονται στο νέο πρόγραμμα αποσκοπούν στην αύξηση της δυναμικότητας και της ευελιξίας του συστήματος, καθώς και στην…
Έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) έλαβε το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ για την περίοδο 2024-2033, το οποίο περιλαμβάνει 71 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,37 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρει ο ΔΕΣΦΑ, οι επενδύσεις που περιλαμβάνονται στο νέο πρόγραμμα αποσκοπούν στην αύξηση της δυναμικότητας και της ευελιξίας του συστήματος, καθώς και στην αποσυμφόρηση κρίσιμων τμημάτων του συστήματος, εξασφαλίζοντας τη βέλτιστη αξιοποίηση των υφιστάμενων και νέων υποδομών, όπως το FSRU Αλεξανδρούπολης, οι αγωγοί TAP και ICGB. Το επενδυτικό πρόγραμμα στοχεύει επίσης στην ενίσχυση της εξαγωγικής ικανότητας της χώρας σε φυσικό αέριο, συμβάλλοντας στην περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής, μεταξύ άλλων και με την ανάπτυξη νέων διασυνδέσεων.
Παράλληλα, αποσκοπεί στην επέκταση του δικτύου μεταφοράς, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο νέες περιοχές και αγορές, μεταξύ άλλων μέσα από την ανάπτυξη των έργων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μικρής κλίμακας. Επίσης, σύμφωνα με τη στρατηγική του ΔΕΣΦΑ για την απoανθρακοποίηση, περιλαμβάνονται μια σειρά από έργα που προετοιμάζουν το ΕΣΦΑ για την εισαγωγή ανανεώσιμων αερίων, με έμφαση στο υδρογόνο. Στις σχεδιαζόμενες επενδύσεις, περιλαμβάνονται τα εξής έργα:
- Νέος αγωγός Καρπερή-Κομοτηνή μήκους 215 χλμ., που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2027.
- Αγωγός Νέα Μεσήμβρια – Εύζωνοι – Γευγελή, που στοχεύει στη διασύνδεση των συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2026.
- Αγωγός Υψηλής Πίεσης Δυτικής Μακεδονίας μήκους 160 χλμ., με ορίζοντα ολοκλήρωσης στα μέσα του 2025.
- Προβλήτα Small Scale LNG στη Ρεβυθούσα, η οποία θα επιτρέπει τη φόρτωση LNG σε μικρότερα πλοία. Αυτά τα πλοία θα προμηθεύουν με LNG άλλα πλοία (π.χ. φορτηγά, επιβατηγά) κυρίως στον Πειραιά και ενδεχομένως σε άλλα λιμάνια.
- Αγωγός Υψηλής Πίεσης προς την Πάτρα, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Μάρτιο του 2027.
- Σταθμός Συμπίεσης στην Κομοτηνή. Πρόκειται για ένα έργο που θα τεθεί σε λειτουργία τμηματικά από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2025.
- Σταθμός Συμπίεσης στην Αμπελιά, η ένταξη του οποίου στο σύστημα προβλέπεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2025.
- Σταθμός Συμπίεσης για την τροφοδοσία του αγωγού TAP στη Ν. Μεσημβρία. Ο σταθμός θα διαθέτει 2 μονάδες ισχύος 1,1 MW και 1 μονάδα 3,3 MW, ενώ αναμένεται να εκκινήσει τη λειτουργία του τον Δεκέμβριο του 2025.
Τέλος, στο νέο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης περιλαμβάνονται νέα έργα συνολικής αξίας 18,98 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 13,77 εκατ. ευρώ αφορούν επενδύσεις που προωθούν την ενεργειακή μετάβαση και την προετοιμασία του ΕΣΦΑ για την υποδοχή ανανεώσιμων αερίων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Content Original Link:
" target="_blank">