24
Fri, Jan

Νέο θεσμικό πλαίσιο για επισκέψιμες υδατοκαλλιέργειες στην Ελλάδα

Nautika Xronika

Το Υπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και


Το Υπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προχώρησε στη θεσμοθέτηση του πλαισίου για τις επισκέψιμες υδατοκαλλιέργειες, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για τον τουρισμό, τον αγροτικό τομέα και την περιφερειακή ανάπτυξη. Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν ο Yφυπουργός Εσωτερικών…

Το Υπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προχώρησε στη θεσμοθέτηση του πλαισίου για τις επισκέψιμες υδατοκαλλιέργειες, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για τον τουρισμό, τον αγροτικό τομέα και την περιφερειακή ανάπτυξη.

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν ο Yφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας και  η Υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη, δίνεται η δυνατότητα σε μονάδες υδατοκαλλιέργειας να υποδεχθούν επισκέπτες, συνδυάζοντας την παραγωγική διαδικασία με την τουριστική εμπειρία.

Οι επισκέψιμες υδατοκαλλιέργειες αποτελούν ένα καινοτόμο προϊόν που αναδεικνύει την αλιευτική κληρονομιά της χώρας μας και συνδέει τον τουρισμό με την τοπική οικονομία και τις φυσικές ομορφιές της Ελλάδας.

Το νέο πλαίσιο θεσπίζει ξεκάθαρες προδιαγραφές για τη παροχή υπηρεσιών τουρισμού από αυτές τις μονάδες, ενσωματώνοντας αρχές βιωσιμότητας, καινοτομίας και προσβασιμότητας.

Στις υδατοκαλλιέργειες που θα αδειοδοτηθούν με το νέο θεσμικό πλαίσιο, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη διαδικασία της υδατοκαλλιέργειας, να συμμετάσχουν σε περιβαλλοντικές και βιωματικές δραστηριότητες, να πραγματοποιήσουν καταδύσεις και να εξερευνήσουν τη φυσική ομορφιά των περιοχών αυτών.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο περιλαμβάνει προβλέψεις για την πραγματοποίηση καταδύσεων αναψυχής σε συνεργασία με συνεργαζόμενους με την επιχείρηση της υδατοκαλλιέργειας αδειοδοτημένους παρόχους καταδύσεων, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία εξερεύνησης του υδάτινου κόσμου. Με τις κατάλληλες υποδομές και τις αυστηρές προδιαγραφές για την ασφάλεια και την ποιότητα, διασφαλίζεται ότι η ανάπτυξη αυτών των δραστηριοτήτων θα είναι πλήρως εναρμονισμένη με τη διατήρηση των υδάτινων οικοσυστημάτων.

Η υλοποίηση των νέων ρυθμίσεων στοχεύει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, προσφέροντας νέες ευκαιρίες απασχόλησης και ενισχύοντας την τουριστική κίνηση στις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές της χώρας. Παράλληλα, συνδέεται με την ευρύτερη στρατηγική του Υπουργείου Τουρισμού για την ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού, ο οποίος αναγνωρίζεται ως ένας από τους πιο αυθεντικούς και βιώσιμους τρόπους ανάδειξης της ελληνικής θαλάσσιας παράδοσης.

Ο  Υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλειος Σπανάκης δήλωσε: «Η θέσπιση του νέου πλαισίου ανάπτυξης και λειτουργίας των επισκέψεων σε υδατοκαλλιέργειες (αλιευτικός και καταδυτικός τουρισμός), με την ενεργή συνδρομή των οικείων υπηρεσιών των Περιφερειών και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της Χώρας εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική της Κυβέρνησης για την προώθηση και του εναλλακτικού τουρισμού. Οι διάφορες μορφές του ειδικού – εναλλακτικού τουρισμού περιλαμβάνουν νέα και πολυσύνθετα τουριστικά προϊόντα, προσελκύουν τουρίστες και επισκέπτες με ειδικά ενδιαφέροντα και παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση. Μία από αυτές τις νέες μορφές εναλλακτικού τουρισμού είναι και η δυνατότητα ασφαλών επισκέψεων σε υδατοκαλλιέργειες και η ενημέρωση για την υδατοκαλλιέργεια ως μορφή παραγωγής και ενίσχυσης των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών. Το Υπουργείο Εσωτερικών, με τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά τη διαδικασία ελέγχου των προδιαγραφών για την παροχή υπηρεσιών αλιευτικού τουρισμού εντός δημοσίων φυσικών ιχθυοτροφείων, αποβλέπει στη διεύρυνση του πλαισίου των στρατηγικών κατευθύνσεων χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης και την ενίσχυση της οικονομίας των τοπικών κοινωνιών. Με τη θέσπιση του νέου πλαισίου ανάπτυξης των επισκέψεων σε υδατοκαλλιέργειες, αναδεικνύουμε τη δέσμευση του Υπουργείου Εσωτερικών να καταστήσει τους Δήμους και τις Περιφέρειες στρατηγικούς εταίρους στην ανάπτυξη και ευημερία των τοπικών κοινωνιών».

Εκ μέρους του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο υφυπουργός Στέφανος Γκίκας δήλωσε: «Η θέσπιση του νέου θεσμικού πλαισίου για τις επισκέψιμες υδατοκαλλιέργειες αποτελεί μια ουσιαστική πρωτοβουλία που ενδυναμώνει την τοπική οικονομία και αναδεικνύει την άρρηκτη σχέση της Ελλάδας με τη θάλασσα. Δεν πρόκειται μόνο για μια κανονιστική ρύθμιση, αλλά για ένα εργαλείο ανάπτυξης που φέρνει κοντά τους ανθρώπους με τη φύση, προσφέροντας μια ξεχωριστή εμπειρία. Στόχος μας είναι να συνδυάσουμε τη βιώσιμη εκμετάλλευση των θαλάσσιων πόρων με τη διαφύλαξη των υδάτινων οικοσυστημάτων και την προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού. Οι επισκέψιμες υδατοκαλλιέργειες δεν είναι απλώς ένα νέο τουριστικό προϊόν. Είναι ένα ζωντανό παράδειγμα του πώς μπορούμε να παντρέψουμε την καινοτομία με την παράδοση, την ανάπτυξη με τη βιωσιμότητα. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά το έργο των ανθρώπων που εργάζονται στις παράκτιες και νησιωτικές μας περιοχές και μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, να νιώσουν τη σύνδεση της ζωής με τη θάλασσα. Με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων και φορέων, προχωράμε σε μια πρωτοβουλία που δεν στηρίζει μόνο την περιφερειακή ανάπτυξη, αλλά ενισχύει και την εικόνα της Ελλάδας ως προορισμού αυθεντικών και βιώσιμων εμπειριών».

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας δήλωσε: «Η θεσμοθέτηση του πλαισίου για τις επισκέψιμες υδατοκαλλιέργειες εγκαινιάζει μια νέα εποχή για τη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό και την περιφερειακή ανάπτυξη. Πρόκειται για μια καινοτόμο πρωτοβουλία που αναδεικνύει την πλούσια αλιευτική κληρονομιά της χώρας μας, δημιουργώντας παράλληλα νέες ευκαιρίες απασχόλησης και ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας.

Οι επισκέψιμες υδατοκαλλιέργειες αποτελούν ένα πρωτοποριακό προϊόν που συνδυάζει την εκπαίδευση, τη βιωματική εμπειρία και τη διατήρηση της φυσικής ομορφιάς των παράκτιων και νησιωτικών περιοχών μας. Με σαφείς προδιαγραφές βιωσιμότητας, καινοτομίας και προσβασιμότητας, διασφαλίζεται ότι οι δραστηριότητες αυτές θα συμβάλλουν στην προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων, ενώ παράλληλα θα προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες.

Η δυνατότητα για περιβαλλοντικές δραστηριότητες, καταδύσεις και εξερεύνηση της παραγωγικής διαδικασίας φέρνει κοντά τον πολίτη με τη φύση, ενισχύοντας τη σύνδεση του τουρισμού με τον αγροτικό τομέα. Με αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο, δημιουργούμε τις βάσεις για ένα αυθεντικό και βιώσιμο τουριστικό προϊόν που τιμά την ελληνική θαλάσσια παράδοση, ενισχύει την περιφερειακή ανάπτυξη και θέτει τον πρωτογενή τομέα στο επίκεντρο των εθνικών μας προτεραιοτήτων».

Η υφυπουργός τουρισμού Έλενα Ράπτη, δήλωσε: «Η θέσπιση του νέου πλαισίου για τις επισκέψιμες υδατοκαλλιέργειες αποτελεί μια σημαντική τομή για τον ελληνικό τουρισμό. Δημιουργούμε σήμερα ένα νέο θεματικό τουριστικό προϊόν, που συνδυάζει τον αλιευτικό και καταδυτικό τουρισμό, την περιβαλλοντική εκπαίδευση και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μέσα από αυτή τη δράση, οι επισκέπτες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψουν τις διαδικασίες υδατοκαλλιέργειας, είτε αυτές αφορούν γλυκά είτε αλμυρά νερά, και να έρθουν σε επαφή με τη θαλάσσια και υδάτινη βιοποικιλότητα της χώρας μας.

Παράλληλα, ενισχύουμε την τοπική οικονομία και συμβάλλουμε στη διάδοση μιας πιο υπεύθυνης και βιώσιμης τουριστικής εμπειρίας. Οι επισκέψιμες υδατοκαλλιέργειες μπορούν να λειτουργήσουν ως ζωντανά εργαστήρια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες που προάγουν τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση.

Με τη σύνδεση του τουρισμού με την υδατοκαλλιέργεια και την περιβαλλοντική εκπαίδευση, αναδεικνύουμε τη δέσμευσή μας να ενσωματώσουμε τη βιωσιμότητα σε κάθε πτυχή του τουριστικού μας προϊόντος. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε με σεβασμό και υπευθυνότητα τους φυσικούς πόρους της χώρας μας, μετατρέποντάς τους σε μοχλό ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες και εργαλείο προβολής της μοναδικής φυσικής και θαλάσσιας μας κληρονομιάς».

Content Original Link:

Original Source ΝΑΥΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ

" target="_blank">

Original Source ΝΑΥΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ

SILVER ADVERTISERS

BRONZE ADVERTISERS

Infomarine banners

Advertise in Maritime Directory

Publishers