Στις σελίδες των Ναυτικών Χρονικών, πέρα από τις διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις
Στις σελίδες των Ναυτικών Χρονικών, πέρα από τις διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις που διαδραματίζονταν στην ποντοπόρο ναυτιλία, καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα, φιλοξενούνταν διαχρονικά και οι σημαντικότερες ειδήσεις σχετικά με τον κλάδο της επιβατηγού ναυτιλίας. Από τη δεκαετία του 1960 και έπειτα, πολλοί ναυτιλιακοί Οίκοι, παρατηρώντας τη συνεχή άνοδο του τουρισμού στην Ελλάδα,…
Στις σελίδες των Ναυτικών Χρονικών, πέρα από τις διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις που διαδραματίζονταν στην ποντοπόρο ναυτιλία, καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα, φιλοξενούνταν διαχρονικά και οι σημαντικότερες ειδήσεις σχετικά με τον κλάδο της επιβατηγού ναυτιλίας.
Από τη δεκαετία του 1960 και έπειτα, πολλοί ναυτιλιακοί Οίκοι, παρατηρώντας τη συνεχή άνοδο του τουρισμού στην Ελλάδα, στράφηκαν προς τον κλάδο της κρουαζιέρας, προχωρώντας σε σημαντικές επενδύσεις και αποκτώντας τα πρώτα τους πλοία για «τουριστικούς πλόες». Πρωτεργάτης αυτής της προσπάθειας υπήρξε η Ηπειρωτική Ατμοπλοΐα του Οίκου Ποταμιάνου. Με την απόκτηση των κρουαζιερόπλοιων «Αργοναύτης» το 1966 και «Ιάσων» το 1967, συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Ελλάδα.
Οι πρώτες επενδύσεις του Οίκου Ποταμιάνου στον κλάδο της κρουαζιέρας στέφθηκαν από επιτυχία, με τη διαχείριση αυτών των πλοίων να προσδίδει σημαντικές εμπειρίες και γνώση γύρω από την εμπορική εκμετάλλευση κρουαζιερόπλοιων. Στην προσπάθεια περαιτέρω επέκτασης του στόλου της, η «Ηπειρωτική» προχώρησε στην αγορά του ολλανδικού «Ryndam» το 1971, με τα δημοσιεύματα των Ναυτικών Χρονικών της εποχής να κάνουν λόγο για ένα πλοίο κατασκευής του 1951, με χωρητικότητα 15.051 τόνων και δυνατότητα ανάπτυξης ταχύτητας έως και 17 μιλίων.
Ο Οίκος Ποταμιάνου, ευθύς μετά την απόκτησή του, αποφάσισε τη μετονομασία του πλοίου σε «Atlas», αλλά και την εκτεταμένη μετασκευή του, με σκοπό να εκσυγχρονίσει το επίπεδο ασφαλείας του νέου του αποκτήματος αλλά και με γνώμονα την ανταπόκριση του πλοίου στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του συγκεκριμένου κλάδου.
Τα Ναυτικά Χρονικά, παρακολουθώντας αδιάλειπτα τις εξελίξεις γύρω από τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής επιβατηγού ναυτιλίας, θα πραγματοποιούσαν συστηματικά αφιερώματα για το νέο απόκτημα της Ηπειρωτικής Ατμοπλοΐας.
Τον Ιούλιο του 1973 θα λάμβανε χώρα στον Πειραιά η τελετή εγκαινίων για το «Atlas», η οποία καταγράφηκε στα Ναυτικά Χρονικά χάρη σε ρεπορτάζ του Στέφανου Πάνου-Λιππιώτη, στο τεύχος της 15ης Ιουλίου 1973, με τίτλο «Άτλας, η ναυαρχίς του τουριστικού μας στόλου».
Ο αρθρογράφος του περιοδικού ήταν προσκεκλημένος να ταξιδέψει στο «Atlas», προκειμένου να διαπιστώσει ιδιοίς όμμασι τις πολυτελείς ανέσεις που παρείχε το κρουαζιερόπλοιο αλλά και το υψηλό επίπεδο προσφερόμενων υπηρεσιών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επικέντρωση στην ευγένεια και στο καθήκον ήταν έκδηλη στο σύνολο του πληρώματος, από τον πλοίαρχο Σπύρο Κολλητά έως και τον τελευταίο ναύτη.
Στις εν λόγω στήλες του περιοδικού, δίνεται έμφαση κυρίως στη νέα, εντυπωσιακή, εσωτερική διακόσμηση μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση των εργασιών μετασκευής. Ταυτόχρονα, γίνεται αναφορά στις πρώτες προγραμματισμένες κρουαζιέρες του «Atlas», το οποίο κατά τους θερινούς μήνες του 1973 θα αναχωρούσε κάθε Σάββατο από το λιμάνι του Πειραιά, πραγματοποιώντας δρομολόγια προς την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, τη Δήλο, τη Μύκονο, το Ηράκλειο, τη Ρόδο και τη Σαντορίνη, ενώ το πρωί του επόμενου Σαββάτου θα επέστρεφε και πάλι στον Πειραιά.
Το «Atlas», μπορούσε να προσφέρει στους 900 (κατά μέγιστον) επιβάτες του πολυτελείς θαλάμους μιας ή δύο κλινών με εσωτερικά λουτρά. Επιπροσθέτως, διέθετε δύο κολυμβητικές δεξαμενές, θέατρο, κινηματογράφο 400 θέσεων, γυμναστήριο με σάουνα, βιβλιοθήκες, κέντρα διασκεδάσεως κ.ά. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στα μεγάλα φωτεινά παράθυρα του πλοίου, που αντικατέστησαν τα παλαιά φινιστρίνια μετά την εκτεταμένη μετασκευή. Χάρη σε αυτά, ο επιβάτης ήταν σε θέση να παρακολουθεί τον πλου του πλοίου καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, αναβαθμίζοντας την εμπειρία της κρουαζιέρας του.
Το «Atlas» αποτέλεσε ένα από τα πολυτελέστερα και μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια που ταξίδευαν κατά τη δεκαετία του 1970 στη Μεσόγειο. Η εντυπωσιακή μετασκευή του οδήγησε τον ναυτιλιακό Τύπο της εποχής να κάνει λόγο για τη «ναυαρχίδα του ελληνικού τουριστικού στόλου», συμβάλλοντας στην περαιτέρω αναβάθμιση του τουρισμού στη χώρα μας αλλά και βοηθώντας στην εδραίωση των ελληνικών νησιών ως προορισμών ιδιαίτερης ομορφιάς. Την ίδια στιγμή, η επέκταση του στόλου της Ηπειρωτικής Ατμοπλοΐας, που μέχρι το 1973 ανερχόταν σε έντεκα πλοία συνολικής χωρητικότητας 59.000 τόνων και συνολικής μεταφορικής ικανότητας 4.000 επιβατών, βοήθησε τα μέγιστα στην περαιτέρω εδραίωση του Οίκου Ποταμιάνου στον κλάδο της κρουαζιέρας.
Μπορείτε να διαβάσετε το αφιέρωμα των Ναυτικών Χρονικών στο «Atlas» εδώ.
Content Original Link:
" target="_blank">